Sushi!

Alla vet vad jag menar, eller vet ni verkligen det? För er som tror att sushi betyder rå fisk så har ni helt fel. Bara ordet sushi betyder "surt ris", sen är det vanligt att man då har på rå eller tillagad fisk. När man ska äta bara rå fisk heter det Sashimi. För er som inte tycker om Sushi för att ni inte klarar av rå fisk finns det andra alternativ. Jag t.ex. älskar nigiri sushi (Vad är detta? Scrolla ner inlägget) med avokado eller tofu. Man behöver inte ha rå fisk, man kan ha grönsaker, frukter, ägg, stekt kött, allt man vill.

Sashimi

I Japan varierar priserna oerhört var man äter, om man äter på en "vanlig sushi restaurang" eller t.ex. på ett ställe som har "rullband" där sushin åker runder på.

När jag var i Kyoto och åt sushi på en restaurang fick jag betala över 5000 yen (runt 390 kr) för det jag åt, det är inte dyrt om man jämför med Sverige men här är det dyrt. Här i Shinjuku (I Tokyo) har jag hittat ett kanonbra, billigt och gott sushiställe som kör med rullband. Här kostar det mig ca 2000 yen (runt 155 kr) att äta, men det varierar varje gång.

Rullbandssushi
(en random bild från google)

Ett tips om man ska käka på ett ställe med rullband är att verkligen kolla på fisken om den glänser, gör den inte det har den legat och åkt runder allt för länge. Dom har också ett system när det gäller priser och det är att vanligtvis finns det 3 färger på tallrikarna; vit, blå & röd. Vit är den billigaste, sen blå och sist röd. Dessa ligger alltid ute och åker runder. Men sen finns där så kallade "special" tallrikar som kan kosta allt från 400 yen (30 kr) upp till 800 yen (60 kr) på det stället jag äter på då vill säga.
Jag vet inte hur det är med andra ställen kan skilja sig otroligt mycket.

Det som är det bästa med sushi är att det är riktigt gott
och dessutom är de bra för din kropp.

Detta är de 2 vanligaste sushi sorterna:

Nigiri Sushi;
Det är ris som pressas till en oval boll i handen och som
man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland t.o.m. kött.

Maki Sushi;
Det består av strimlor av ingridienser man vill ha (fisk, skaldjur, grönsaker m.m.) inrullat i ris och oftast nori (sjögräs),
men man kan också byta ut norin mot t.ex. tunna ark av omelett, blancherade grönsaker.
Och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.

Kommentarer:

1 Johanna:

Vart i Shinjuku ligger det?

Kommentera här: